Blogg

Tankar

ÖB –
”Kval – inte kval, kval – inte kval”.

Det är många saker som korsar ens tankeverksamhet om dagarna men en av de allra mest frekventa just nu är tanken på att knipa en topp 5-plats och slippa kval. Av mina fyra tidigare säsonger i föreningen så har tre av dem inneburit kvalspel – både uppåt och nedåt – och känslan av att få avsluta en säsong redan i början på oktober är inte bekant för mig.

Tre omgångar återstår och efter söndagens förlust mot Madesjö så är det väl främst Trekanten som vi kamperar mot.

Om det nu skulle bli kval så är vi givetvis väl förberedda, redo och alla andra möjliga klyschor som kan tänkas vara lämpliga – men det vore fantastiskt skönt att få slippa det.

Tre andra tankar som jag har haft om lokalfotbollen den senaste veckan:

* Glömminge är snubblande nära att trilla hur trean samtidigt som Färjestaden har stora möjligheter att få kvala mot fyran. Det är numera fullt möjligt att lagen spelar i samma serie 2017, i och med omläggningen som Smålands FF gör. Det scenariot såg man inte komma inför säsongen, men det är fortfarande en bit kvar att vandra.

* Division 4 avslutar serien med fyra raka söndagsomgångar samtidigt som division 5 har förmånen att få spela sina matcher på lördagar. Till kommande säsonger måste det ske någon form av rankning, eller i alla fall en uppdelning.

Det tror jag Harrys också håller med om.

* B-lagsverksamheten är ett ständigt diskussionsämne, särskilt de senaste åren när antalet aktiva spelare blir färre och färre samtidigt som mentaliteten förändras. Frågan man kan ställa sig är om den behövs för majoriteten av klubbarna?

Rent sportsligt finns det ett par exempel som bevisar motsatsen och Kalmar AIK är ett av de tydligaste. ”Klubben” leder Elitfyran och kan bli klart för division 3-spel imorgon fredag och de har bara haft ett lag i seriespel under säsongen. Färjestaden är ett annat, även om de i viss mån kunnat ”lufta” spelare i samarbetet med Glömminge.

Det finns såklart ett par fördelar också, men för många lag känns det mest som en börda.